TRAP DETAILS: BORDES, PALIER

Een bordes (palier) bevindt zich in een trapontwerp op het niveau waar de looprichting van de trap van richting verandert. Het is feitelijk een sterk verbrede traptrede. Een bordes bevindt zich aan het begin, in het midden of aan het eind van de trap.

Het horizontale loopvlak van het bordes is van een andere orde dan de doorlopende trapopgang in het trapkwart met verdreven traptreden. In de keizertrap vervult het bordes een belangrijke rol voor de symmetrische beeldvorming.

Beloopbaarheid

Een bordes maakt een trap prettiger beloopbaar. Het is een wettelijk verplichte tussenstop in een extreem lange trapopgang (Bouwbesluit). Een bordes kan net als een bloktree van een ander materiaal dan hout worden gemaakt. Bijvoorbeeld onbreekbaar glas, RVS, beton of natuursteen.

Bordestrap

In de zogenaamde bordestrap is dit plateau de verbinding tussen twee steektrappen of twee andere trapvormen. De looprichting verandert naar rechts of links en in de meeste gevallen is dat 90 graden. Voor uitzonderlijke situaties creëert Konijn Houtbewerking een maatoplossing en krijgt de looprichting van een trap een bijpassende draai.