TRAP DETAILS: TRAPBOOM, WANGEN

De trapboom is een hellend constructiedeel dat zich doorgaans aan beide buitenzijden van een trap bevindt en een van de uiteinden van traptreden  draagt. Afhankelijk van het type trapboom plaatst Konijn Houtbewerking de traptreden tussen, op of onder de trapboom.

Buitenboom en binnenboom

De buitenboom bevindt zich doorgaans aan de muurzijde, de binnenboom en keepboom aan de open trap(gat)zijde en de tussenboom gecentreerd onder de traptreden.
Een rechte steektrap heeft aan twee buitenzijden dezelfde trapboom.
Bij een verdreven trap of de scheluwe trap vangt de buitenboom aan de muurzijde het breedste deel van de verdreven traptree op en de binnenboom aan de open zijde het versmalde deel van de verdreven traptree.
Een wrongstuk geeft een vloeiende overgang in de verdraaiing van trapboom en vervangt op die plek de binnenboom.

Tussenboom

Bij een trap met tussenboom bevindt zich de trapboom gecentreerd onder de traptreden die naar beide zijden vrij uitsteken. De trap krijgt min of meer een zwevend karakter.
Afhankelijk van de breedte van de trap en de maatvoering in de traptree, trapboom en uitkraging zijn een of twee tussenbomen nodig. Dit soort trappen is vaak een combi van staal met hout.

Keepboom

Bij trappen met een keepboom worden de traptreden op een keep opgelegd en kragen doorgaans uit over de trapboom. De positie van de trap, vrijstaand in de ruimte of tegen een wand, bepaalt of respectievelijk twee keepbomen of alleen de binnenboom als keepboom wordt uitgevoerd.

Bij een vrijstaande trap kunnen de traptreden naar beide zijden doorsteken. Dan maakt het niet uit of het een rechte, verdreven of gebogen trap is. Wordt een trap tegen de wand geplaatst worden de traptreden doorgaans in de buitenboom ingelaten. Konijn Houtbewerking kan diverse projecten tonen waarbij de traptreden bij de buitenboom zijn ingelegd en bij de keepboom zijn opgelegd.

Omgekeerde keepboom

Bijzonder wat vormgeving en detaillering betreft zijn de trappen met omgekeerde keepbomen waarbij traptreden aan de onderzijde zijn verankerd: strak tegen of met enige afstand aan een omgekeerde keepboom.

Bij een stalen keepboom kunnen houten treden vrij eenvoudig aan de onderzijde worden opgehangen. Dit soort ‘muizentrappen’ en alle mogelijke varianten hierop, inclusief de eigen ideeën en wensen van de opdrachtgever kan Konijn Houtbewerking realiseren.

Dicht of open

Sprake is van een open trap wanneer stootborden aan de achterzijde van de traptreden ontbreken. Bij een dichte trap zijn stootborden geplaatst.
Ook de trapboom zelf kan gesloten of opengewerkt van karakter zijn en dat is afhankelijk van het type trapboom en de materiaalkeuze.
Bij ingelaten (ingeneste/ingekrooste) treden is de trapboom zelf dicht. Het aanzicht van de boom kan wel in stijl met het type interieur voorzien zijn van allerlei profileringen, paneelwerk, infrezingen… Deze bewerking kan worden doorgezet in het raveelwerk rond het trapgat.
Bij keepbomen kan de trapboom in massief hout dezelfde decoraties meekrijgen, dan wel deels worden opengewerkt. Dat dit het aanzicht van de trap lichtvoetiger en constructief slanker maakt komt vooral tot uiting bij de stalen keepboom. Bij hout hebt je altijd meer ‘vlees’ nodig.
Konijn Houtbewerking kan dit aan de hand van referentieprojecten laten zien.