TRAP DETAILS: BALUSTRADE

Een balustrade op de verdieping of een bordes is wat vormgeving betreft de horizontale voortzetting van het traphek en kent dezelfde functionele eisen. Hulpbalusters vormen de constructieve ondersteuning c.q. beëindiging en de deklat op de spijlen fungeert als leuning/houvast. Krijgt het hekwerk een bepaalde lengte zijn constructief gezien extra balusters noodzakelijk en deze worden op regelmatige afstand tussen de spijlen gezet.

Overloop met symmetrie in balustrade

Konijn Houtbewerking past voor balustrades alle geschikte materialen toe. Niet alleen hout, ook staal, glas, tracering .... en afhankelijk van de ontwerpvrijheid en de gegeven omstandigheden combinaties van diverse materialen.

Een slanke stalen balustrades met spijlen lijkt op de reling van een schip.
Spijlen tussen de (hulp)balusters kunnen ook vervangen worden door een tracering.
Krijgt de balustrade een gesloten karakter wordt dit aangemerkt als een borstwering en deze kan gemaakt zijn van hout, (gelaagd) glas, staal, stucwerk, tracering, raster of een combinaties van materialen…….

Transformatie

De balustrade is afgeleid van het woord baluster dat verwijst naar het Griekse balaustion en het Latijnse balaustium en betekent ‘de bloem van een granaatappel’. Aan deze vrucht ontleent de baluster haar elegante vorm. In de klassieke bouwkunst vormden de op rij geplaatste balusters tezamen de balustrade, in zowel in het opgaande hellende deel van de trap als het horizontale deel op de verdieping.

Veiligheid

Het Bouwbesluit geeft voor een balustrade (vloerafscheiding) een aantal eisen wat betreft sterkte, veiligheid, beloopbaarheid, maatvoering …. De open ruimte tussen spijlen en balusters moet zo smal zijn dat de doorvalveiligheid is gegarandeerd en een kinderhoofd niet klem kan komen te zitten.
Uiteraard voldoen de trappen van Konijn Houtbewerking aan alle eisen en normen die gelden voor trappen, inclusief de balustrades.

Comments are closed.