TRAP DETAILS: BALUSTERS

De baluster of trappaal is een belangrijk constructief onderdeel aan de open zijde van een trap, bordes of balustrade. Onderscheid wordt gemaakt in hoofdbalusters en hulpbalusters. In doorsnede kan de trappaal rond, ovaal, rechthoekig of plat van vorm zijn. Baluster zijn bij uitstek geschikt voor allerlei sierende elementen, draaiwerk of houtsnijwerk.

Konijn Houtbewerking kan een groot aantal referentieprojecten laten zien met allerlei vormen van hoofdbalusters en hulpbalusters: strak, zonder veel opsmuk of rijk gedecoreerd met klassieke stijlkenmerken als cannelures, rozetten…..
Konijn Houtbewerking is met de twee 3D CNC freesmachines in staat om op een industriële wijze en tegen concurrerende prijzen replica’s van klassieke stijltrappen te produceren. Voor restauratiedoeleinden kunnen exacte kopieën of alleen de ontbrekende onderdelen worden geproduceerd.

Aantal balusters

Balusters , zoals die op een regelmatige afstand voorkomen in monumentale trappen in de klassieke bouwkunst zijn in hedendaagse trappen grotendeels vervangen door spijlen.
De hoofdbalusters en hulpbalusters die overbleven die zowel een constructieve als esthetische functie vervullen.
Worden (hulp)balusters vervangen door kuipstukken en wrongstukken krijgen trapboom, traphek en leuning in het trapgat c.q. schalmgat een vloeiende overgang.
In trappen met een borstwering zijn de traditionele balusters nagenoeg of in het geheel uit het beeld verdwenen.

Hoofdbaluster

Hoofdbaluster

De hoofdbaluster, ook wel ‘hulpspil’ of ‘hoofdtrappaal’ genoemd wordt gemonteerd op of tegen de trapboom, op een traptree, bloktree of trapbordes. Deze eyecatcher bevindt zich op een prominente plaats aan het begin van een trap en leent zich bij uitstek voor een speciale finishing Touch. Met name in stijltrappen staat de hoofdbaluster model voor een voluptueuze beëindiging van het traphek met leuning.

De hoofdbaluster bevindt zich aan de open zijde van een trap. De ronde of rechthoekige doorsnede kan met draaiwerk of houtsnijwerk gemodelleerd worden. De bovenzijde is naar keuze af te werken. Bijvoorbeeld met een sierknop en plat petje. De leuning kan prominent bijdragen bij het vormgeven en zich om de baluster vouwen of slingeren. Klik hier voor meer beelden van hoofdbalusters.

Hulpbaluster met geïntegreerde leuning

Hulpbaluster

(Hulp)balusters komen doorgaans voor in trappen waarin de looprichting in een bepaalde hoek van richting verandert. Bijvoorbeeld trappen met een of twee kwarten, scheluwe trappen, bordestrappen…. De hulpbalusters vormen een belangrijk constructief onderdeel in het opgaande werk op posities waar de looprichting van de trap en daarmee de trapboom, het hellende traphek en de leuning van richting veranderen. Hulpbaluster verbinden ook het opgaande werk aan de horizontale balustrade op de verdieping en worden op regelmatige afstand tussen de spijlen of vlakvullingen in hekwerken opgenomen. Hulpbalusters kunnen eenzelfde bewerkingen ondergaan als hoofdbalusters, zij het dat de versieringen vaak ingetogen van karakter zijn. Klik hier voor meer beelden van hulpbalusters.

Borstwering in design trappen

 

Borstwering

Konijn Houtbewerking kan referentieprojecten tonen waarin het traditionele hekwerk is vervangen door een borstwering. Deze kan gesloten, dan wel een deels of geheel doorzichtig of opengewerkt van karakter zijn. Een borstwering kan op bijzondere wijze worden vormgegeven en opgebouwd. De constructie en materiaalcombinaties leveren oogstrelende details op.
Klik hier voor meer beelden van borstweringen.