Mix van neostijlen

Foto's With Pleasure  / [PR]ess Productions

Het restaureren van deze houten trap in een monumentaal pand te Rotterdam haalde ook de cover van HET houtblad 2012 nr 8. Het pronkstuk op de begane grond was in de jaren ’60 vervangen door een moderne stalen trap. Konijn Houtbewerking kreeg de opdracht om dit trapdeel in de oorspronkelijke staat terug te brengen en de rest van de trap te restaureren.

Het toeval wil dat eenzelfde trap, zei het in spiegelbeeld, maar wel met alle eclectische stijlkenmerken uit de laat 19e eeuw, zich in een naburige woning bevond. Deze stond model voor de realisatie van het nieuwe trapdeel dat onzichtbaar overgaat in de gerestaureerde trapdelen.

Houtsoorten

De trap werkt zich steeds met een draai van 270 graden vanaf de kelder naar de 5e verdieping omhoog. Het is een vrij luie trap met een optrede van 17 cm en een aantrede van 25 cm. De trapleuningen en balusters zijn uitgevoerd in blank gelakt mahonie. In de traptreden is rubberhout verwerkt, afkomstig van rubberplantages die aan het eind van hun tapcyclus normaliter werden platgebrand. Dit op en top duurzaam geproduceerd resthout is zeer hard en laat zich het beste vergelijken met beuken. Voor de trapbomen is het Noord Amerikaanse Yellow Poplar gekozen, een houtsoort die beter bekend staat als tulpenboomhout. Het laat zich net als rubberwood goed dekkend afwerken.

Rijk geornamenteerd

De trap op de begane grond bevat twee rijk geornamenteerde hoofdbalusters die op een bloktrede staan. De gootleuning aan de muurzijde verdubbelt zich wanneer deze vrijkomt van de muur. Halverwege de trap op de begane grond bevindt zich een tussenbordes. De uitwendige spijlen zijn naar het origineel nagegoten. De binnenboom met kardoezen op het diamantpaneel vormt een sierlijk schalmgat. Tegen de muur is een smetplank gezet met daarboven een gestuukte lambrisering. De onderzijde van de trap is voorzien van stuuk met lijstwerk. De treden zijn geschilderd en worden van een traploper voorzien.

Digitaal inmeten

Digitaal inmeten vormt een onmisbaar hulpmiddel. Om deze trap in de fabriek te kunnen prefabriceren is de bestaande ruimte digitaal ingemeten, inclusief alle afwijkingen in de maatvoering. Deze gegevens zijn geïmporteerd in het technisch tekenprogramma en in deze virtuele ruimte is de nieuwe trap ontworpen. Konijn Houtbewerking was er al zeker van dat het nieuwe trapdeel tot op de mm nauwkeurig zou  aansluiten op de bestaande trap. En zo is het ook gegaan. Uiteindelijk is al het blanke hout dekkend afgewerkt.