Moderne klassieker

In deze gemoderniseerde stolpboerderij spreekt de essentie van de imposante vierkantconstructie op gemetselde poeren en de sporenkap voor zichzelf. In het vierkant is deze indrukwekkende trapopgang met klassieke stijlelementen een toevoeging die de moderne en aangename sfeer versterkt. De treden en leuningen zijn in eiken uitgevoerd.

Foto’s Stefan Pronk

Deze trap is in opdracht van Ambacht Aannemersbedrijf geproduceerd en geplaatst. Het teken- en rekenwerk is uitgevoerd door Maarten Koning Bouwkundig Ontwerp - & Tekenbureau.

In de naar de naturel houtkleur teruggebrachte constructie zijn de anker-, kop- en dakbalk gebinten in het zicht gelaten. Om de royale trapopgang mogelijk te maken is een van de tussenbalkgebinten in de vierkantconstructie grotendeels verwijderd en alleen de verbinding met de kolom blijven zitten.

De leuning slingert zich om de geprofileerde rondgedraaide verloopspil met bol-beëindiging. De eerste treden van de verdreven trap zijn voorzien van een gebogen voorzijde. Op de eerste verdieping leidt een dichte spiltrap naar de zolderverdieping. Deze -op het eerste gezicht vrijdragende- trap is heel subtiel met twee trekstangen aan de kapconstructie verankerd. De smeedijzeren spijlen in de traphekken en de balustrade zijn afwisselend voorzien van een ornament.