Artistiek hoogstandje in trappen

Bij deze woning in Bergen is op zeer artistieke wijze het trapportaal vormgegeven en kregen de diverse traponderdelen een bijzondere detaillering mee. Het is een van de recente hoogstandjes op het gebied van moderne trappen die Konijn Houtbewerking realiseert.

Het gebruikelijke traphek met spijlen en de trapboom zijn vervangen door een dichte borstwering die constructief fungeert als een omgekeerde keepboom.

Afdeklijst met leuning

De robuuste maat die de blank eiken afdeklijst in de borstwering meekreeg bood voldoende ruimte om hierin een verholen leuning op te nemen. Deze afwerking -zonder leuning- keert terug in het deel van de balustrade op de kopse zijden van de trap. Aan de open langszijde bestaat de balustrade enkel uit gelaagd glas wat ervoor zorgt dat het stijgende deel van de trap van begin tot eind goed in beeld blijft.

In samenwerking met de elektricien is verlichting aan de binnenzijde van deze trapboom opgenomen. De vloer volgt het lijnenspel van de trap

Aaneenschakeling van op- en aantreden

De op- en aantreden van gelamineerd eiken vormen een doorlopend geheel.
Bij een omgekeerde keepboom worden de treden niet opgelegd maar aan de onderzijde vastgezet. Het bijzondere in dit trapontwerp is dat het samenspel op- en aantreden met enige tussenruimte aan de onderzijde is verankerd. In het perspectief lijkt de trapopgang vrij te hangen.
De positionering van de verankering in de optrede betekent dat een zeer sterke ophanging is gerealiseerd.

Trapneus

Voor een goede beloopbaarheid heeft het treevlak aan de voorzijde meestal een wel of trapneus. In deze trap is het over de optrede uitstekende deel aan beide uiteinden van elke traptree deels weggelaten om het vrijhangende effect van binnenuit te versterken.