Eigenzinnig en ingetogen

Wat opvalt in deze trapopgang is de ruimtelijke vormgeving en de doordachte kleurstelling zwart wit waardoor de treden lijken te zweven. Alles in deze verdreven trap klopt tot in het kleinste detail.

Foto's Stefan pronk

Aan de open binnenzijde vervult de rondgezette wand als geheel de functie van (binnen)keepboom. De overstekende treden zijn hierop opgelegd. Door de treden enigszins in te laten konden de stoorborden teruggezet geplaatst worden, wat ook de beloopbaarheid van deze trap ten goede komt.

Onzichtbare trapbomen

Aan de muurzijde bevindt zich de buiten(keep)boom onzichtbaar onder de traptreden die om zich om de niswand met vakkenkast heen werken. Onder de trap is tegenover de garderobe een trapkast aangebracht. De eiken treden, de leuning en de balustrade op de eerste verdieping zijn uitgevoerd in eiken dat voor het lakken is behandeld met een zwarte beits.

Balustrade

De balustrade is deels transparant in glas en deel dicht in eiken uitgevoerd. De zwarte onderregel, waarin het veiligheidsglas voor de balustrade is gezet, is tegelijkertijd de afwerklijst voor het omkaderen van het trapgat. Aan de bovenzijde is het glas in de balustrade afgewerkt met een deklijst dat dezelfde (sleutelgat)profilering kreeg als de leuning.

Leuning

De uitvoering van het traphek met leuning doet enigszins klassiek aan. De leuning met wrongstukken en beëindiging met snijwerk wordt gedragen door smeedijzeren spijlen die om en om glad  of met een ornament zijn uitgevoerd. Dit keer eindigt de leuning onderaan de trap op een ietsje forser uitgevoerde smeedijzeren spil. Deze zeer slank ogende spil vervangt de in het oog springende traditionele hoofdbaluster.